در این مقاله درباره ی تنظیم قرارداد اجاره مغازه برایتان مطالبی ارائه میدهیم: قرارداد اجاره ملک که در عرف جامعه به قولنامه معروف می باشد که یکی از رایج ترین قراردادهای کشور ما می باشد که اگر توسط طرفین قرارداد به خاطر آشنا نبودن با موارد قانونی این نوع قرارداد اگر به درستی منعقد نگردد باعث ایجاد مشکلات بسیاری برای طرفین قرارداد خواهد شد این قرارداد از آنجا اهمیت پیدا میکند که همهی افراد دارای ملک شخصی برای فعالیت نیستند و برای شروع فعالیت خود نیازی به اجاره مکانی دارند. ما در این مطلب شما را با تنظیم قرارداد اجاره مغازه آشنا میکنیم و به شما اطلاعات کاملی در خصوص این نوع از قراردادها میدهیم، اما تنظیم قرارداد همواره پیچیدگیها و سختیهای خاص خود را دارد که شما میتوانید برای سهولت کار خود تنظیم قرارداد اجاره مغازه خود از طریق گرفتن مشاوره حقوقی تلفنی از گروه حقوقی صدای وکلا به سوالات خود در ذهنتان پاسخگو باشید.
قرارداد اجاره مغازه
ماده ۴۶۶ قانون تعریف اجاره را چنین بیان می کند که اجاره عقدی می باشد که سبب آن مستاجر مالک منافع عین مستاجر می شود و اجاره دهنده موجر و اجاره کننده مستاجر نامیده و ملک عین مستاجر نامیده می گردد.
قرارداد اجاره مغازه یا هر ملکی باید در بنگاه معاملات ملکی و دفاتر ثبت اسناد انجام گیرد این قراردادها به خاطر اینکه شرایط تنظیم در آن ها طبق شرایط قراردادهای رسمی نمی باشد قراردادی عادی محسوب می شوند.
قرارداد اجاره مغازه باید در آن مدت اجاره به طور دقیق ذکر شده باشد و آغاز و پایان مدت اجاره مشخص شود، همچنین این قرارداد در دو نسخه تهیه گردد یکی در اختیار صاحب ملک و دیگری مستاجر ، این قرارداد باید به امضای موجر و مستاجر رسیده باشد و دو نفر شاهد آن را امضا کرده باشند ، میزان و نحوه پرداخت اجاره در آن مشخص شده باشد.
در عقد قرارداد اجاره مغازه باید مشخصات کامل اجاره دهنده ملک و مستاجر ذکر شود و نشانی و آدرس هر دو طرف در قرارداد بیان شود و همچنین مشخص شود که مورد اجاره برای چه کاری اجاره داده می شود .
مدت اجاره در قرارداد اجاره مغازه
مشخص کردن مدت اجاره مهم ترین نکته هر قرارداد اجاره می باشد و این مدت باید به طور دقیق در قرارداد ذکر شود و تاریخ شروع و پایان اجاره به صراحت بیان شود تا از بروز مشکلات در زمینه پایان قرارداد جلو گیری شود.
با پایان یافتن مدت قرارداد اجاره با توافق طرفین این اجاره می تواند به مدت بیشتری تمدید شود مگر آنکه صاحب ملک به این کار رضایت نداشته باشد در این صورت مستاجر باید نسبت به تخلیه ملک مورد اجاره اقدام نماید.
در تنظیم قرارداد اجاره مغازه یا ملک باید هر دو طرف قرارداد توجه داشته باشند که طرف مقابل ورشکسته نباشد زیرا شخص ورشکسته پس از آنکه حکم توقیف اموال او صادر گردد دیگر نمی توان مالی را اجاره دهد یا اجاره نماید و طبق قانون اهلیت این کار را از دست داده است و مجاز به شرکت در هیچ نوع معامله ای نخواهد بود.
آشنایی به قوانین حاکم بر قراردادهای اجاره باعث می شود که هم صاحب ملک و هم مستاجر کمتر دچار مشکل شوند همچنین رعایت قوانین تنظیم این نوع قراردادها از بروز مشکلات فراوان بعدی در جامعه جلوگیری خواهد کرد.
تنظیم قرارداد های اجاره باید توسط افراد بالغ و عاقل صورت گیرد بنابراین عقد قرارداد با افراد صغیر و افراد دیوانه صورت قانونی نخواهد داشت طبق قانون تنظیم این قراردادها باید به صورت کتبی تنظیم شود و اگر این اجاره مغازه یا ملک به صورت شفاهی و بدون شاهد انجام گرفته باشد در صورت بروز اختلاف مورد اعتنای قانونی قرار نخواهد گرفت.
تنظیم قرارداد اجاره مغازه
در خصوص قرارداد اجاره مغازه باید به دو نکته زیر توجه داشت:
۱- کاربری ملک
ملکی که برای مغازه شدن اجاره میشود بهعنوان یکی از شرایط باید کاربری تجاری داشته باشد؛ اما معمولاً به دلیل قیمت بالای اجارهبها در املاک با کاربری تجاری افراد تمایل به اجاره املاک مسکونی برای فعالیت خود هستند که در صورت مشاهده چنین تخلفی علاوه بر پلمپ ملک با جریمههای مالیاتی نیز روبهرو میشوید؛ اما توجه داشته باشد که این قاعده مطلق نیست و استثنائی دارد که در یک مورد به شما اجازه میدهد که از ملک مسکونی خود استفاده اداری نمایید.
۲- حق سرقفلی:
یکی از موضوعاتی که در قراردادهای املاک با کاربری تجاری مانند دفتر کار مطرح میشود، حق سرقفلی یا حق کسب و پیشه است. در قانون روابط موجر و مستأجر سال ۵۶ از حق کسب و پیشه یاد میشود این در حالی است که در قانون ۷۶ از حق سرقفلی سخن به میان آمده است؛ بنابراین اگر قرارداد پیش از سال ۷۶ باشد باید به قانون سال ۵۶ استناد کرد.
مجموعه صدای وکلا سعی دارد در کمترین زمان ممکن و با آرامش کامل شما را به یکی از کارشناسان حقوقی در رابطه با موضوع شما مرتبط کرده و با چند دقیقه مشاوره حقوقی تلفنی کمک حال شما باشد.
سه نکتهی مهم که در هنگام عقد قرارداد اجاره مغازه باید به آنها توجه کنید:
۱- مدت قرارداد
در قرارداد اجاره مغازه حتماً باید از ابتدا به مدت زمان قرارداد توجه کنید. اگر کسب و کار شما دارای یک برند است و قرار است با این برند مطرح شوید، باید به فکر یک جای بلندمدت باشید؛ زیرا با تغییر مکان درصد زیادی از مشتریان قبلی خود را از دست خواهید داد و ممکن است تحمل ضررهای جبرانناپذیری شوید. این مسئله برای اجاره مغازه در تهران و شهرهای بزرگ اهمیت بیشتری دارد و لازم است که موجر را از قبل در جریان زمان موردنظر خود قرار دهید.
۲- شرایط کار
حتماً قبل از بستن قرارداد اجاره مغازه صاحب ملک را از جزییات دقیق شرایط کار و نوع اجناسی که میخواهید بفروشید، مطلع کنید. ممکن است صاحب ملک حساسیتهای ویژهای داشته باشد و مغازهاش را تنها برای برخی از کاربریها اجاره دهد. شغلهایی مانند رستوران و فست فود آلودگیهای خود را دارند و از قبل مؤجر را در جریان این موضوع قرار دهید تا بعداً در حین مدت اجاره با مشکلی مواجه نشوید
۳- مبلغ اجاره
یک اشتباه بزرگ برخی صاحبان کسب و کارها این است که با حداکثر بودجهای که میتوانند بپردازند، قرارداد را تنظیم میکنند تا بتوانند بهترین مغازهی مورد نظر را اجاره کنند. اما باید دانست که معمولاً هر سال و با تمدید قرارداد اجاره، مبلغ اجاره افزایش خواهد یافت و اگر شما در دورهی اول قرارداد تمام توان مالی خود را بکار گیرید، در دورههای بعدی با مشکل مواجه خواهید شد. بنابراین بهتر است بر روی مبلغی توافق کنید که در دورههای بعد در صورت افزایش اجاره بها، بتوانید آن را بپردازید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تنظیم قرارداد اجاره مغازه و موضوعات حقوقی دیگر کارشناسان گروه صدای وکلا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پاسخ دهند .